Gratis levering vanaf €75 excl. btw

Shop & Try

Veilig betalen

De beste service

Volg ons op

Tric logo in white

Werkhandschoenen: kies de juiste bescherming!

Bij een groot deel van de bedrijfsongevallen zijn de handen betrokken. Werken met gereedschap kan bijvoorbeeld snij- en schaafwonden veroorzaken en chemicaliën kunnen leiden tot brandwonden. Om de veiligheid en het werkcomfort te garanderen is het belangrijk dat de handen zijn beschermd tegen verwondingen.

Aandachtspunten bij het keuzeproces

Bij de bepaling wat voor jou de juiste handschoenen zijn, is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de risico’s waartegen ze bescherming moeten bieden. Andere aandachtspunten zijn onder meer de levensduur, grip, beweeglijkheid en vingergevoeligheid. Voor precisiewerkzaamheden heb je bijvoorbeeld andere handschoenen nodig dan voor heavy duty toepassingen. Daarnaast is het voor een prettig draagcomfort en goede bescherming belangrijk dat de maat juist is. Het is belangrijk om afhankelijk van de aanwezige gevaren de juiste handschoenen te kiezen.

Categorieën

Veiligheidshandschoenen zijn op basis van de ernst van het gevaar waartegen de handschoenen moeten beschermen in te delen in drie categorieën:

  • Categorie 1: Handschoenen van eenvoudig ontwerp
    Handschoenen die vallen onder categorie 1 bieden slechts bescherming tegen minimale risico's. De gebruiker dient zelf eenvoudig te kunnen vaststellen welke graad van bescherming de handschoen biedt.
  • Categorie 2: Handschoenen van intermediair ontwerp
    Handschoenen die vallen onder categorie 2 zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen middelzware risico's, bijvoorbeeld handschoenen voor algemene werkzaamheden met een goede perforatie-, snij- of schuurweerstand. Deze handschoenen moeten door een erkende keuringsinstantie getest worden en gecertificeerd.
  • Categorie 3: Handschoenen van complex ontwerp
    Handschoenen die vallen onder categorie 3 zijn ontworpen om bescherming te bieden tegen de zwaarste risico's, zoals bijvoorbeeld het werken met chemicaliën, hitte of elektriciteit. Deze werkhandschoenen dienen eveneens door een erkende keuringsorganisatie te worden getest en gecertificeerd. De fabrikant of  importeur dient werkhandschoenen van dit type aan een EG-typeonderzoek te onderwerpen en bovendien de kwaliteit van het eindproduct zeker te stellen. De instelling die deze controle uitvoert, wordt geïdentificeerd met een nummer dat naast de CE-markering moet worden vermeld.

Normering

De landen van de Europese Gemeenschap hebben richtlijnen opgesteld waaraan handbescherming voor professioneel gebruik dient te voldoen. Aan de hand van deze normen kan je gemakkelijk opmaken of de handschoenen geschikt zijn voor de werkzaamheden. Controleer dit dus goed. 

De regelgeving begint met de norm EN 420, welke de algemene vereisten voor beschermende handschoenen omvat. Deze norm heeft betrekking op onder meer de markering, maatvoering, samenstelling, ergonomie en gebruiksaanwijzing.

Veelvoorkomende normeringen op een rijtje:

  • EN 374. Handschoenen die beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen.
  • EN 388. De norm EN 388 geeft aan in welke mate de werkhandschoenen bescherming bieden tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren.
  • EN 407. De norm EN 407 beschrijft het vermogen van de handschoen om de gebruiker te beschermen tegen thermische gevaren.
  • EN 511. Handschoenen gecertificeerd conform de norm EN 511 bieden bescherming tegen de kou.

Materialen

Werkhandschoenen zijn er in allerlei materialen die elk hun eigen eigenschappen hebben. Welk materiaal je het best kan kiezen is afhankelijk van de uit te voeren taken. Hieronder de kenmerken van veelgebruikte materialen:

  • Leer: ademend en sterk
  • Katoen: optimaal draagcomfort, hoge vochtopname en vaak geschikt als onderhandschoen
  • Vinyl: bestand tegen olie, vet, zuren en basen
  • PU: geschikt voor werkzaamheden met water en olie, grote vingergevoeligheid
  • Neopreen: zeer goede schuur- en warmtebestendigheid, olie- en vetafstotend
  • Latex: stevig, elastisch, goede pasvorm, hoge tastgevoeligheid
  • Nitril: grotendeels dezelfde eigenschappen als latex, maar iets sterker en bestand tegen contact met vetten, oliën en chemische stoffen
  • PVC: waterdicht en bestand tegen oliën en vetten

Veel handschoenen bestaan uit meerdere materialen of hebben bijvoorbeeld een voering en coating. Kijk dus goed naar de samenstelling.