Gratis levering vanaf €75 excl. btw

Shop & Try

Veilig betalen

De beste service

Volg ons op

Tric logo in white

Hoe kan je pijnlijke voeten in werkschoenen voorkomen?

Werkschoenen zijn onmisbaar voor je werknemers. Ze beschermen voeten tegen allerlei gevaren op de werkvloer en voorkomen zo letsel. Maar ze kunnen ook zorgen voor pijnlijke of vermoeide voeten. Gelukkig kan je pijnlijke voeten in werkschoenen voorkomen. 

Wat is het belang van goed passende werkschoenen?

Werkschoenen draag je minstens 40 uur per week. Schoenen van slechte kwaliteit of die niet goed passen, zorgen voor pijnlijke voeten na werken. Maar je kan er ook rug- en nekklachten door krijgen. Verkeerde werkschoenen kunnen daardoor zelfs leiden tot arbeidsongeschiktheid. En dat brengt hoge kosten mee voor je bedrijf.

Kies daarom steeds voor iedere medewerker de juiste werkschoen met een goede pasvorm. Want preventie is belangrijk, voor zowel je bedrijf als je werknemers. Bij het kiezen van de pasvorm van je werkschoen let je op:

  • de lengtemaat
  • de breedtemaat
  • de vorm van de leest

‘One size fits all’ geldt dus beslist niet voor werkschoenen.

Kies de juiste werkschoenen

Pijnlijke voeten na een dag werken en andere problemen kan je voorkomen door rekening te houden met het comfort en jouw persoonlijke kenmerken.

Het comfort van de schoenen
Hebben de werkschoenen de juiste pasvorm en zijn ze niet te zwaar? Is het materiaal ademend zodat de drager droge voeten houdt? Absorberen de schoenen schokken voldoende tijdens het lopen? 

Persoonlijke kenmerken
Geen voet is hetzelfde. Let bij het kiezen van werkschoenen daarom goed op de breedte van de voet en de hoogte van de wreef. Houd ook rekening met bestaande klachten als hamertenen, pijnlijke hielen en diabetes.

Vergeet de risico’s niet
Een veiligheidsschoen moet uiteraard nog steeds de juiste bescherming bieden tegen de risico’s op de werkplek. Denk aan penetratie van de zool, vallende voorwerpen of hitte. En als je werknemers rondlopen op een gladde of natte vloer, dan moeten werkschoenen extra beschermen tegen uitglijden. Meestal vind je wel een geschikte werkschoen binnen het standaard assortiment van fabrikanten. Zij hebben een uitgebreid gamma aan werkschoenen met diverse breedtematen.

Orthopedische aanpassingen

Soms is er geen geschikte werkschoen die het probleem volledig kan oplossen. Dan is een orthopedische aanpassing nodig. Dit kan in de vorm van steunzolen, maar het is ook mogelijk om de werkschoen orthopedisch te laten aanpassen. Dan wordt bijvoorbeeld de hak of de wreef verhoogd.

Steunzolen
Voor het aanmeten van orthopedische steunzolen of het aanpassen van veiligheidsschoenen heeft je medewerker een voorschrift nodig van de arbeidsgeneesheer.

Wanneer je steunzolen nodig hebt, gebruik dan nooit jouw persoonlijke steunzolen. Je werkschoenen zijn dan mogelijk niet meer antistatisch en daardoor ook minder veilig.

Kies steeds voor gecertificeerde steunzolen. Dit zijn inlegzooltjes van dezelfde fabrikant die je in de werkschoen stopt, maar die wel voldoen aan de EU-regelgeving en de veiligheid bewaren.