Gratis levering vanaf €75 excl. btw

Shop & Try

Veilig betalen

De beste service

Volg ons op

Tric logo in white

Gemeenschapswacht, een veelzijdige job

Je kent ze wel, de gemeenschapswachten. Herkenbaar aan hun paarse uniforme kledij. Maar wat is nu eigenlijk de taak van een gemeenschapswacht binnen onze samenleving? 
Wij leggen je het met plezier hieronder verder uit. 

Het takenpakket van een gemeenschapswacht kan je eigenlijk verdelen in drie hoofdactiviteiten die elk een groot aantal nevenactiviteiten bevat. 

1.    Voorkomen
2.    Sensibiliseren
3.    Signaleren

Beter voorkomen dan genezen

Door preventief aanwezig te zijn in het straatbeeld wil de gemeente ervoor zorgen dat er een gedrags- en mentaliteitswijziging komt bij de bevolking. Al zijn gemeenschapswachten niet enkel zichtbaar in het straatbeeld maar worden ze soms ook ingezet op openbare evenementen. Ook hier met de bedoeling om maatschappelijke overlast te voorkomen door hun aanwezigheid. 

Een gewaarschuwd mens is er twee waard

Sensibilisering is misschien wel het grootste deel van het takenpakket van een gemeenschapswacht. Een gemeenschapswacht is best van alle markten thuis als hij dit deel van zijn job op een goede manier wil uitvoeren. Gelukkig wordt hiervoor ook een opleidingstraject voor voorzien. 

Het sensibiliseren van de bevolking heeft zeer veel verschillende facetten zoals:
-    Bestuurders bewust maken om hun voertuigen slotvast achter te laten en zonder waardevolle voorwerpen
-    Bezoekers van markten/winkelstraten bewust maken van pickpockets
-    Fietsers bewust maken om hun fiets slotvast achter te laten
-    …
Deze bewustmaking kan op twee manieren gebeuren. Enerzijds door een volledige sensibiliseringscampagne op poten te zetten met folders, documenten, affiches… en anderzijds door infosessies op scholen bijvoorbeeld. 

Teamwork makes the dream work

Je merkt het al, een job als gemeenschapswacht is veel meer dan enkel zichtbaar zijn in het straatbeeld. Daarom werken zij zeer nauw samen met veiligheidsinstanties zoals de politie, Securail, de spoorwegpolitie, … 
Wanneer de gemeenschapswacht criminaliteit ziet of hiervan op de hoogte wordt gebracht door getuigen lichten zij onmiddellijk de juiste instantie in. 
Deze samenwerkingen zijn er dus vooral om informatie door te geven waar de bevoegdheden van de gemeenschapswachten stoppen. 

Kleren maken de gemeenschapswacht

Je hebt vast wel al gehoord over de nieuwe outfits voor onze gemeenschapswachten. Hun gekende en originele paarse kleur, zal uiteraard niet volledig veranderen maar de gedragen modellen worden wat opgefrist en vernieuwd. 
Momenteel is het nog spannend afwachten wat het ontwerp precies zal worden aangezien de debatten hierover nog volop aan de gang zijn. 

Vervolgens wordt er via een overheidsprocedure één nieuwe leverancier geselecteerd. De selectieprocedure zal vermoedelijk van start gaan eind 2023 / begin 2024.
Uiteraard is er ook een beperkte overgangsperiode voorzien om over te stappen van de huidige modellen naar de nieuwe kledij.

Wil je graag nog wat meer info over de besproken items ? 
Contacteer ons via info@tric.be of op 056 35 76 56. 

Heb je dringend nog kledij nodig? 
Bestel deze online via onderstaande knop!