Gratis levering vanaf €75 excl. btw

Shop & Try

Veilig betalen

De beste service

Volg ons op

Tric logo in white

Welke gehoorbescherming heb je nodig op de werkvloer?

Lawaai op de werkvloer is niet alleen nefast voor de concentratie en het humeur van jou en je collega’s, maar het kan ook tot ernstige problemen leiden. Gehoorschade treedt vaak geleidelijk en onopgemerkt op en is onomkeerbaar. Als werkgever heb je daarom een aantal wettelijke verplichtingen voor de gehoorbescherming van je medewerkers. Die verplichtingen nakomen is cruciaal om de veiligheid op de werkvloer te garanderen. We zetten de belangrijkste info rond gehoorbescherming voor je op een rijtje.

Bij hoeveel decibel is gehoorbescherming verplicht?

Geluid wordt gemeten in decibel en meestal uitgedrukt in db(A). Die A staat voor A-weging, een elektronische filter die geluid waarneemt zoals het menselijk oor. Mensen zijn immers zo goed als doof voor hele lage tonen.

De Belgische wetgeving specificeert bij hoeveel decibel gehoorbescherming verplicht is. Van die verplichting mag je alleen afwijken wanneer door de specifieke aard van het werk, het gebruik van individuele gehoorbeschermers grotere gezondheids- of veiligheidsrisico’s zou opleveren dan wanneer je ze niet zou gebruiken.

Vanaf 80 dB(A) is er sprake van een schadelijk geluidsniveau. Bij een dagelijkse blootstelling van 80 dB(A) moet je als werkgever gehoorbeschermingsmiddelen ter beschikking stellen. Bij 85 dB(A) en hoger zijn de werknemers verplicht om de gehoorbescherming dragen. De maximale blootstellingsgrens voor werknemers is 87 dB(A). Die grens mag niet overschreden worden.

Tips bij het kiezen van gehoorbescherming

Bij het kiezen van professionele gehoorbeschermingsmiddelen is de demping een belangrijke factor. Het is immers de bedoeling om het geluid terug te dringen tot maximaal 80 dB(A). Werknemers moeten wel in staat blijven om met elkaar te communiceren en om waarschuwingssignalen op de werkvloer op te vangen.

Gehoorbescherming heeft alleen effect als ze voortdurend gedragen wordt. Daarom is comfort heel belangrijk. Denk aan het gewicht, de manier van dragen (in of op het oor) en de omstandigheden op de werkvloer. Warmte en vochtigheid beïnvloeden natuurlijk het comfort van de gehoorbescherming. Als het niet voortdurend nodig is om het gehoor te beschermen, bijvoorbeeld omdat werknemers een lawaaierige zone regelmatig in- en uitlopen, zijn oorkappen, ook wel gekend als ‘een koptelefoon’, een goede keuze. Die kun je namelijk gemakkelijk op en af zetten.


Van oorkappen tot oordopjes: de soorten gehoorbeschermers

Gehoorbeschermers vallen uiteen in drie groepen: oorkappen, wegwerpoordopjes en herbruikbare oordopjes. Elke groep heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen.

Passieve oorkappen

Oorkappen zijn duurzaam, eenvoudig in gebruik en comfortabel om te dragen. Dat maakt ze ideaal voor werknemers die oordoppen niet goed verdragen.

Actieve oorkappen

Er bestaan oorkappen met ingebouwde radio en communicatiemiddelen. Deze zijn ideaal om in contact te blijven met de collega's.

Wegwerp oordopjes

Wegwerpoordopjes zijn behoorlijk comfortabel en vereisen geen onderhoud. Er zijn ook modellen met een snoer voor in je nek, zodat je ze niet verliest.

Herbruikbare oordopjes

Je hoeft ze niet weg te gooien na gebruik, maar wel regelmatig en goed te reinigen. Omdat ze zo klein zijn, nemen ze weinig plaats in in je opbergtas voor PBM's.